Mikor van a székrekedés vészhelyzet?

Mikor van a székrekedés vészhelyzet?

Az enyhe székrekedés gyakori. Nagyon súlyos székrekedés vagy székrekedés, amelyet bizonyos figyelmeztető jelek kísérnek – például a székletben vagy a súlyos hasi fájdalomnak – orvosi sürgősséget jelenthetnek.

bél vérzés, appendicitis, megfojtott sérv és széklet -ütés néhány példája ezeknek az orvosi vészhelyzeteknek, és a székrekedés mindegyik tünete.

Bárki, aki azt gyanítja, hogy a körülöttük lévő személynek sürgős támogatásra van szüksége, azonnal vegye fel a kapcsolatot a sürgősségi szolgálatra.

Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, mikor lehet székrekedés vészhelyzet lehet, beleértve a figyelmeztető jeleket és azok okait.

Figyelmeztető jelek és mit jelentenek

enyhe székrekedés, és ezek a csapások általában nem jelentenek aggodalmat. A gyógyszeres kezelés és az életmódváltozások segíthetnek enyhíteni az enyhe székrekedést, és ennek tünetei a következők:

  • Hetente három vagy kevesebb bélmozgás
  • Száraz, kemény vagy csomós széklet
  • Nehéz vagy fájdalmas bélmozgások

  • Az érzés, hogy nem tudják kiüríteni a bél teljes mértékben

A következő szakaszok néhány figyelmeztető jelzésre néznek, amelyek kíséri a székrekedéseket, hogy vészhelyzetet alkothassanak –

Sötét széklet vagy vér a székletben

A gyomorban vagy a bélben a vérzés sötét vagy kátrányos széklethez vezethet.

A széklet sötét vére azt jelzi, hogy az emésztőrendszerben magas a vérzés. A vérnek ideje volt átutazni az ember rendszerén, és elveszíti az oxigént, így sötétebb színt adott neki. Az élénk színű vér azt jelzi, hogy az emésztőrendszerben prostovit gyógyszertár további forrásokat alacsonyabb vérzés.

A vérzés számos okból előfordulhat, beleértve a bélgyulladás, a bélben lévő szakadás vagy szöveti károsodás, a vérzéses fekély vagy egy daganat, amely a bélrákot jelezheti.

A mindennapi tényezők sötét székletet is okozhatnak, például áfonya vagy édesgyökér fogyasztása vagy vas tabletta szedése. Ha azonban egy személy vérzik a végbélből, vagy vért észlel a székletben, akkor azonnal orvossal kell beszélnie.

A krónikus székrekedésben szenvedő emberek túl sokat feszíthetnek és aranyér alakulhatnak ki. Ezek a kis szöveti zsebek a végbél körül, és a vérzés általános helye az alsó gyomor -bélrendszerben.

Az aranyér kis mennyiségű élénkvörös vér jelenik meg a székletben.

A kisebb vérzéses vérzés nem aggodalomra ad okot, de a székletben lévő nagy mennyiségű élénkvörös vér vészhelyzetet jelent. Ez jelezheti a bélrendszer sérült területét, amely gyors orvosi ellátást igényel.

Súlyos hasi fájdalom

Súlyos hasi fájdalom és székrekedés számos sürgős egészségügyi problémából származhat, amelyek javításához műtétet igényelhetnek.

A példák a következők:

  • Appendicitis: Ez magában foglalja a függelék gyulladását és néha fertőzöttségét. A tünetek között szerepel a székrekedés, az étvágy hiánya, a láz és a súlyos hasi fájdalom, általában a gyomor jobb alsó részén.
  • : Ez magában foglalja a bélben lévő kis tasakokat – divertikula – fertőzött vagy gyulladtsá. Egyes tünetek közé tartozik a hányinger, hányás, láz és fájdalom, amely a gyomor bal alsó részében rosszabb helyzetben van.
  • Egy megfojtott sérv: A sérv bebörtönözhet vagy beragadhat. Ha ez megtörténik, akkor a terület fájdalmas lehet és határozott lehet. A sérv szintén gyorsan megfojthat, ami azt jelenti, hogy a bél nem kap elegendő véráramlást, ami székrekedéshez és intenzív hasi fájdalomhoz vezet. Ez egy orvosi sürgősség.

Az embereknek nem szabad figyelmen kívül hagyni a súlyos hasi fájdalmat, különösen akkor, ha székrekedéssel jár. Keressen azonnali orvosi kezelést, ha ezek a tünetek együttesen fordulnak elő.

hányás széklet vagy epe

hányás széklet vagy epe jelölheti a bél obstrukciót. A hányás szaga lehet, és lehet sötétbarna vagy barna-lila. Ha valaki epe hány, akkor a hányás zöldes-sárga lehet.

A hányás széklet olyan orvosi vészhelyzet, amely megköveteli a gyomor dekompresszióját. Ha lehetséges, az orvos beilleszt egy csövet az orrába – egy nasogasztrikus csövet -, és felhasználja azt a gyomor tartalmának kiszívására.

Ez az eljárás eltávolítja a felesleges levegőt is, amely kellemetlenséget és duzzanatot okoz a bélben.

FECAL IMPACTAS

A hosszú távú székrekedés széklet -ütésgé alakulhat, amely magában foglalja a kemény, száraz székletbe kerülő végbélbe, és blokkolja a többi széklet elmúlását.

A széklet -ütközéssel rendelkező személy úgy érzi, hogy bélmozgásra van szükség, de nem tud semmit kiszorítani.

A széklet -ütés fájdalmat és hányást okozhat. Az embereknek szükség lehet sürgősségi kezelésre vagy kórházi látogatásra.

Néhány embernek nagyobb a kockázata a széklet -ütközésnek. Egyes gyógyszerek lelassíthatják a bélben a mozgást, ami súlyos székrekedéshez és ütéshez vezet. A hashajtók kiszáradás és krónikus használata szintén növelheti ezeket a kockázatokat.

A széklet -ütközés kezelése érdekében az orvosnak esetleg bűncselekményt kell végrehajtania. Ez magában foglalja az elzáródás eltávolítását a végbélből, amely sok esetben lehetővé teszi az ember számára, hogy a szokásos bélmozgásokat is megtegye.

Nagyon kevés bélmozgás

Az orvosok általában úgy definiálják, hogy a székrekedés a fürdőszobába hetente kevesebb, mint háromszor megy a fürdőszobába. Ha kevesebb a bélmozgás, akkor egy súlyosabb problémát jelezhet.

Ha valaki rendszeresen eszik, de nem rendelkezik bélmozgással, akkor a széklet gyorsan biztonsági másolatot készíthet.

Időnként ezt a biztonsági mentést a bélekkel kapcsolatos problémák okozzák, például hegesedés vagy egy daganat, amely a bél egy területén nyomja meg, és kevés helyet hagy, ha van ilyen, hogy a széklet áthaladjon. Az orvosok ezt bél akadályának hívják.

Az obstrukciók befolyásolhatják a bél bármely részét, és orvosi vészhelyzeteket jelentenek. A széklet biztonsági mentése a bél repedését okozhatja, ami életveszélyes lehet.

kisgyermekek

A kisgyermekek gyakran a pelenka helyett WC használatának megtanulásának körülmények között vannak.

Ez székrekedéshez vezethet olyan kisgyermekeknél, akik „visszatartják” a székletüket. Ez azt jelenti, hogy nem mennek a fürdőszobába, amikor szükségük van rá.

A kisgyermek visszatarthatja, mert:

  • Nem akarják abbahagyni a játékot.
  • A múltban kemény székletet mentek át, és attól tartanak, hogy ez fájni fog.
  • Pelenkakiütésük van, és attól tartanak, hogy a fürdőszobába járás fájni fog.
  • Kényelmetlenül vagy bizonytalannak érzik magukat a WC használatában.

Noha a kisgyermekek körében rendszeres előfordulás lehet, a túl sokáig visszatartható széklet encoprézishez vezethet. Az Encopresisnek is nevezik, hogy kis mennyiségű folyékony széklet szivárog a kemény széklet körül, amelyet a gyermek visszatart.

A gondozónak beszélnie kell egy orvossal, ha azt gyanítják, hogy egy kisgyermeknek Encopresise van, vagy ha más aggodalmuk van a gyermek bélmozgásaival kapcsolatban.

A kisgyermek ösztönzése rengeteg vizet igyon és rostot tartalmazó ételeket enni rendszeresebb bélmozgáshoz vezethet. Ha egy gyermeknek székrekedése van, az orvos javasolhatja a kezelést.

Mit kell tenni

Bárki, aki változást tapasztal a bél szokásaiban, és bármilyen tünet – például súlyos hasi fájdalom vagy vérzés – sürgősségi orvosi ellátást kell kérnie.

Ha egy személy krónikus székrekedéssel rendelkezik, de nem hiszi, hogy ez vészhelyzetnek tűnik, akkor beszéljenek a szokásos orvosukkal a legjobb kezelési lehetőségekről. Az orvos javasolhatja a vény nélkül kapható hashajtókat, székletlágyítókat vagy vényköteles verziókat.

Az életmód -változások széles skálája segíthet enyhíteni a krónikus székrekedés tüneteit, és megakadályozhatja, hogy egyre rosszabbá váljon. Időbe telhet azonban a hatások észrevétele.

A következő tippek segíthetnek enyhíteni a székrekedést:

  • Igyál sok vizet naponta. A világossárga vizelet a jó hidratáció jele.
  • Egyél magas rosttartalmú ételeket, például gyümölcsöket, zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonaféléket. Ezek ömlesztett ömlesztett székletet adnak és felszívják a vizet, így megkönnyítve a széklet áthaladását.
  • Vegyen részt a rendszeres fizikai aktivitásban. A testmozgás segít a bél mozgásának megőrzésében.
  • A dohányzásról való leszokás, mivel a dohányzás növeli a székrekedés kockázatát.

További információ a székrekedés természetes gyógyszereiről és a székrekedés jó ételeiről.

Összegzés

A székrekedés orvosi vészhelyzet jele lehet. Az embereknek orvosi ellátást kell kérniük, ha aggódnak a bélmozgásuk miatt.

Ha valaki krónikus székrekedéssel küzd, akkor a háziorvos konzultációja segíthet abban, hogy megfelelő ellátást kapjanak, és megakadályozzák a kérdés komolyabbá válását.

  • Sürgősségi orvoslás
  • Gyomor-bél/gastroenterológia

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, tudományos kutatóintézetekből, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents

Butuh bantuan?