7 Llojet e skuqjes së shtatzënisë dhe si duken

7 Llojet e skuqjes së shtatzënisë dhe si duken

Disa njerëz zhvillojnë skuqje të lëkurës gjatë shtatëzanisë. Emri mjekësor për këtë është dermatoza e shtatzënisë. Skuqjet mund të ndryshojnë në ashpërsi dhe kohëzgjatje, në varësi të asaj që i shkakton ato. të skuqjes që mund të ndodhë gjatë shtatëzanisë, përfshirë simptomat dhe trajtimet e tyre. Ai gjithashtu shikon se si njerëzit mund të menaxhojnë simptomat në shtëpi.

Cilat

skuqje ndodhin gjatë shtatëzanisë? Disa lloje të skuqjes janë specifike për shtatzëninë, ndërsa të tjerët mund të ndodhin në çdo https://harmoniqhealth.com/al/ kohë. Sidoqoftë, disa skuqje mund të kenë më shumë të ngjarë gjatë shtatëzanisë për disa njerëz për shkak të ndryshimeve fizike që po kalon trupi i tyre.

Në shumicën e rasteve, skuqjet e lëkurës nuk janë serioze dhe nuk tregojnë problem me fetusin. Sidoqoftë, identifikimi i shkakut herët është i rëndësishëm, pasi disa skuqje janë një simptomë e një gjendje themelore.

 • shpërthim atopik i shtatzënisë
 • Papula pruritike urtikare dhe pllaka të shtatzënisë (PUPPP) skuqje
 • Kolestaza intrahepatike e shtatzënisë (ICP)
 • Impetigo Herpetiformis
 • gestationis pemfigoid
 • Si rezultat, një person mund të zbulojë se ai djersitet më shumë, i cili, në disa raste, mund të çojë në një skuqje të nxehtësisë. lëkurë Qëndrimi i freskët dhe i thatë mund të ndihmojë që skuqjet e nxehtësisë të shërohen. Nëse një person përjeton skuqje të nxehtësisë, ata mund të provojnë:

  • Veshja e veshjeve të lirshme të bëra nga fibra natyrale, të tilla si pambuku
  • duke punuar dhe duke fjetur në dhoma të ftohta, të ajruara mirë
  • Ndryshimi i veshjeve të lagështa sa më shpejt të jetë e mundur
  • Përdorimi i kompresave të ujit të freskët në skuqje

  2. Koshere

  Koshere duken si gunga të ngritura ose saldime në lëkurë. Ata kruhen dhe shpesh ndodhin për shkak të një reaksioni alergjik. Sidoqoftë, ekzistojnë shkaqe të tjera të mundshme, duke përfshirë:

  • Nxehtësia
  • Gërvishja e lëkurës
  • Stresi
  • Presioni në lëkurë

  Për më tepër, autorët e një artikulli të vitit 2013 sugjerojnë që ndryshimet hormonale gjithashtu mund të shkaktojnë koshere.

  Një person mund të trajtojë koshere të buta në shtëpi duke ftohur lëkurën. Nëse kosheret janë të rënda ose ndodhin së bashku me ënjtje ose vështirësi në frymëmarrje, një person duhet të kërkojë ndihmë të menjëhershme mjekësore. -Sorrregullimi specifik i lëkurës. Termi grupon disa skuqje të ngjashme të shtatzënisë së bashku. Këto përfshijnë:

  • ekzemën atopike
  • prurigo e shtatzënisë
  • folikuliti pruritik i shtatzënisë

  eczema është a Skuqja shumë e thatë dhe e kruar që shfaqet e kuqe në lëkurë më të lehtë dhe gri ose kafe në lëkurë më të errët. Njerëzit që zhvillojnë ekzemë gjatë shtatëzanisë mund të zbulojnë se lezione ndizen më shumë se zakonisht gjatë tremujorëve të parë dhe të dytë. Folikuliti pruritik shkakton papula që ngjajnë me puçrra, ose puçrra.

  Këto kushte janë të pakëndshme, por nuk paraqesin rrezik për personin shtatzënë ose fetusin. Skuqja shpesh do të zhduket pas lindjes. Deri atëherë, një mjek mund të përshkruajë emollientët, kremrat steroide ose antihistaminat për të zvogëluar kruajtjen. Kjo gjendje është më e zakonshme tek njerëzit që mbajnë fetuse të shumta, si me binjakët ose treshet. Kjo shkakton inflamacion, i cili shfaqet si skuqje. Një skuqje PUPP ndonjëherë fillon në tremujorin e dytë, por zakonisht zhvillohet në 3 muajt e fundit të shtatzënisë. Ajo shkon larg pas lindjes. Një mjek mund të sugjerojë përdorimin e antihistamines orale, emollientët e lëkurës ose ilaçet steroide për ta trajtuar atë. Kjo mund të ndodhë gjatë shtatëzanisë. Ajo shkakton kruajtje të rëndë që fillon në pëllëmbët e duarve dhe thembra të këmbëve para se të përhapet në pjesë të tjera të trupit. Kruajtja mund të ndodhë me ose pa skuqje.

  Ndonjëherë, kruajtja është simptoma e vetme e ICP. Herë pas here, një person mund të zhvillojë edhe verdhëz, gjë që bën që thonjtë, lëkurën dhe sytë të bëhen pak të verdhë. ICP zakonisht ndodh në tremujorin e tretë.

  Mundësia e zhvillimit të ICP ndryshon midis grupeve etnike. Gjendja prek 1% të femrave të prejardhjes së Evropës Veriore. Moreshtë më e zakonshme te njerëzit me origjinë skandinave ose araukaniane indiane. Kruajtja e rëndë në shtatëzani nuk është normale, kështu që një person duhet të shohë një mjek menjëherë nëse kjo ndodh. shpesh në tremujorin e fundit. Shtë e ngjashme me psoriasis pustulare, e cila shkakton inflamacion të rëndë të lëkurës.

  Kjo skuqje fillon si lezione në palosjet e lëkurës. Këto më pas mund të përhapen në të gjithë sipërfaqen e lëkurës, duke mbuluar arna të mëdha. Lëkura mund të koren ose të infektohet. Njerëzit gjithashtu mund të përjetojnë:

  • Ethet
  • Diarre
  • dehidrim
  • Rrahjet e shpejta të zemrës
  • Konfiskimet

  Impetigo herpetiformis zakonisht zgjidhet pasi një person të lindë, por ekziston rreziku i lindjes së lindjes. Në raste të rralla, kjo gjendje është fatale. Mjekët menaxhojnë gjendjen dhe zvogëlojnë këto rreziqe duke përshkruar kortikosteroide sistemike dhe antibiotikë. Gestationis pemfigoid

  gestationis pemfigoide është një sëmundje e rrallë autoimune që prek 1 në çdo 50,000 shtatëzënitë. Ajo shkakton një skuqje të kruarje, si koshere që fillon rreth kërthizës dhe më pas përhapet në pjesë të tjera të trupit. Skuqja gjithashtu mund të përfshijë fshikëza.

  Kjo gjendje shpesh fillon në tremujorin e dytë ose të tretë. Mund të zgjidhet gjatë shtatëzanisë së vonë, por shpesh ndizet para lindjes. Pas shtatzënisë, cikli menstrual ose përdorimi i pilulave të kontrollit të lindjes oral mund të shkaktojë që skuqja të kthehet. Sidoqoftë, rreziku i saktë që kjo gjendje i paraqet fetusit është e paqartë. . Një person mund të provojë metodat e mëposhtme për të qetësuar lëkurën e irrituar dhe për të lehtësuar kruajtjen:

  • Mbajtja e lëkurës të pastër dhe të thatë duke përdorur një pastrues të butë, të panjohur
  • Larja me ujë të freskët ose të vakët në vend se ujë të nxehtë ose të ftohtë
  • Mjekësinë e lëkurës duke përdorur një zbutës të pavendosur, veçanërisht pas banjës, dushit ose larjes së duarve
  • Shmangia e produkteve që mund të irritojnë lëkurën, siç janë sapunët e ashpër ose parfume
  • Veshja e pëlhurave të lirshme, të buta, të tilla si pambuku ose liri
  • Përdorimi i kompresave të ftohta, banjot e tërshërës koloidale ose locion kalamine për të qetësuar kruajtjen
  • Shmangia e gërvishtjes lëkura, pasi kjo mund të bëjë disa kushte të lëkurës më keq
  • mjeku në mënyrë që ata të mund të identifikojnë shkakun dhe të konfirmojnë që një person nuk ka nevojë për trajtim mjekësor. Një mjek gjithashtu mund të këshillojë për mënyrën më të mirë për t’u kujdesur për kushtet e lëkurës gjatë shtatëzanisë. /li> Një person gjithashtu duhet të shohë një mjek sa më shpejt të jetë e mundur nëse përjetojnë kruajtje të rëndë pa skuqje. Shumë skuqje janë të padëmshme dhe mund të zgjidhen pas lindjes. Sidoqoftë, në raste të rralla, skuqjet mund të jenë një shenjë e një gjendje më të rëndë.

  • Shtatzënia/Obstetrika
  Butuh bantuan?